Blanda gammalt med modernt

Det är inte det lättaste att inreda enbart i äldre stil, ej heller något som passar i alla hus. Äldre byggnader som har mer än 100 år på nacken är byggd efter en viss äldre estetik som passar bäst i just det huset. Men då pratar vi mer om kulturinredning och byggnadsvård än bara charmen med gamla saker. Och i vårt samhälle är det svårt att undkomma de tekniska och moderna sakerna som gör livet enklare och lite roligare. Hur kan du kombinera gammal inredning med modernare stuk?

Fasaden

Just fasaden kan vara svår att göra större förändringar på utan att huset tappar sin originella charm. Ett hus från sekelskiftet gifter sig väl med stående lockläkt och slamfärg medan en 60-talsvilla ser bäst ut i sin original fasad av rött tegel. Men mindre förändringar kan du göra utan att förstöra eller förvanska din äldre inredningsstil. Exempelvis kan du göra ett fint blickfång på fasaden med lämplig fasaddekor. Du kan byta ut hussiffrorna mot nya eller sätta upp en dekorativ siluettsymbol av en häst, fjäril eller blomma. Det skapar en intressant kontrast som fångar blicken och gör fasaden lite mer unik.

Elektronik

Ett modernt hem innehåller mycket elektronik och det blir ibland en lite för stor kontrast till din shabby chic-byrå eller matsalsmöbeln från 1700-talet. Det gäller att hitta smarta sätt att integrera elen så du inte märker den. Ju mer du kan köpa trådlöst, desto bättre. Du blir inte beroende av att ha uttag nära till hands och kan dölja prylarna när de inte används. Du kan också byta ut dina moderna uttag och strömbrytare till mer tidstypiska varianter. Förr i tiden var det vanligt med bakelit och porslin som material i strömbrytare och uttag. De kostar lite mer men kommer att passa bättre med gammal inredning.