Så städar du miljövänligt

Intresset för att köpa eller agera ekologiskt och miljövänligt ökar stadigt, det gäller även för städning. Många vill ha det rent och snyggt hemma men risken för att köpa giftiga eller miljöfarliga rengöringsmedel kan ge huvudbry när du ska handla.

Vilka miljömärkningar ska du leta efter?

Ett enkelt sätt att urskilja olika rengöringsmedel från varandra är att leta efter så kallade miljömärkningar. Bland annat kan du titta efter Naturskyddsföreningens egna märkning, Bra Miljöval, som är oberoende av olika intresseorganisationer och ställer höga krav. Utöver det är Svanen-märkning generellt ett tryggt val, då det härstammar från statliga Miljömärkning Sverige, främjar vår miljö och drivs utan något vinstsyfte.

Bör du använda naturliga rengöringsmedel?

Det finns även sådant som du har i skafferiet som kan lämpa sig väl för städning. Bland annat vinäger, ättika, citron och bikarbonat. Är syftet dock att städa miljövänligt kan importerade citroner ha en långt större miljöpåverkan än vad miljömärkta rengöringsmedel har. Det är alltså inte alltid det bättre alternativet att vända sig till naturliga produkter.

Rekommenderad handtvätt efter städning

Att få bort smuts på golv, kök och i badrum kräver bra rengöringsmedel. Men att på ett miljövänligt sätt sedan få bort smutsen från händerna kräver bra handtvål. Handla på nätet för miljövänliga och mikroplastfria produkter.