Bygga gäststuga på tomten

Med en större gård har man utrymme för både det ena och det andra. En gäststuga kan vara ett utmärkt val av många olika anledningar, inte minst när man får långväga besök. Att bygga en gäststuga kan verka som ett stort projekt, men det behöver faktiskt inte vara så svårt som man först tänkt sig.Att bygga ett hus är ju något som kräver bygglov från kommunen. Men håller man sig till högst 25 kvm och inte bygger högre än 4 m räknas det som ett attefallshus. Allt som krävs då är att skicka in en bygganmälan och invänta startbesked.Det absolut enklaste sättet att få sig en extra stuga på tomten är att köpa en färdig byggsats som man sedan sätter ihop efter anvisningarna. Men titta gärna runt och se om vilket som bäst passar in med omgivningen.Men även om man använder sig av en byggsats har man fortfarande en del arbete framför sig. Detta börjar med grundläggningen. Här finns ett par olika alternativ att välja mellan och det är kanske inte helt klart vid första anblick vilket som är det rätta valet.

  • Platta på mark – är ett bra alternativ om man har tänkt att gjuta in golvvärme. Det bör dock undvikas om huset kommer med ett färdigt bottenbjälklag.
  • Krypgrund – kräver ett golvbjälklag med bärande kantram och lämpar sig om man inte kan få ut en betongbil till tomten för att lägga platta.
  • Plintgrund – är en billig och enkel lösning och fungerar bra på ojämn mark. Men det passar i regel inte om man vill ha ett året runt boende.
  • Hybridgrund – fungerar som en kombination av platta på mark och krypgrund och kräver även det et bärande bjälklag.

Är man fortfarande osäker på vad som ska välja är det klokt att kontakta husleverantören för att höra vad de rekommenderar. Tänk på att en del grunder kan man göra själv medan andra kräver mer expertis.Med grunden på plats kan man sedan börja bygga upp byggsatsen och slutligen inreda den på ett mysigt och hemtrevligt vis.