Gamla detaljer i hemmet

Det finns massor med vackra detaljer och funktioner från andra årtionden som vi har glömt bort i dagens hypermoderna samhälle. Du behöver inte vara intresserad av loppisfynd och vintage för att uppskatta smarta saker från förr.

Postboxen

Den finns fortfarande och säljes främst inom byggbranschen och lägenhetshus när de boende är i behov av en postbox. Men förr i tiden var den lika viktig i vanliga postsammanhang. Boxen användes för postsortering och det finns fortfarande stora gamla skåp där varje låda har sin egen nyckel. Varför inte hitta en postbox och använda som sortering hemma? Du kan markera upp facken såsom det passar dig: betalda räkningar, obetalda räkningar, kvitton, garantier, försäkringar, julkort och så vidare. Du kommer att ha det mest välsorterade hemmakontoret på gatan!

Vedspisen

Förr i tiden var vedspisen essentiell i matlagningen och för värme. Idag rivs den ofta ut och kastas eftersom den anses vara en miljöbov eller bara i vägen. Men en riktig vedspis passar perfekt i köket: du får en bra avställningsyta som tål all form av värme och kyla, du kan få lite extravärme i köket på kyliga vintermornar samt att du har en extra värmekällan om strömmen går. Om det inte vore nog kan du använda vedspisen för att tillaga mat om spisen går sönder eller vid strömavbrott.

Tvättnedkastet

Förr i tiden var det bara de fattiga som tog hand om sin egen tvätt, de rikare har pigor som skötte sådant jobb. Ett sätt att undvika se tvätten bäras genom hela huset satte man in tvättnedkast i större herrgårdar. De fungerar på samma sätt som sopnedkasten som finns i gamla hyreshus. Det kan vara svårt att anpassa huset för ett tvättnedkast om det inte har haft ett, men med smarta lösningar kan du öppna en lucka i sovrumsväggen och kasta ned tvätten på morgonen och ta itu med högen i tvättstugan när du kommer hem på kvällen.