Inred i gammal stil

Ett äldre hus eller sekelskifteslägenhet kräver en äldre inredningsstil, något som passar husets ålder och utseende. Men det är lite dyrt att byta ut hela sin inredning, vilka detaljer kan du fokusera på i de olika rummen för att få en äldre känsla?

Badrum

Badrummet är en ny företeelse och det är inte förrän i dagens samhälle som det har blivit en tillflyktsort och en plats för oss att slappna av. Men du kan ändå få ett modernt badrum att kännas som det kom från sekelskiftet, fast med alla moderniteter. Ett vackert badkar med lejontassar ser lyxigt ut och passar bättre in i en äldre miljö än en duschkabin. En blandare i äldre modell kostar mer än standardutförandet men väl värt pengarna när det kommer till funktion och stil.

Sovrum

I ett sovrum behöver du bara en byrå i massivt trä för att få en gammal känsla. Eller så väljer du att plastbygga dina garderober med dekorlister på dörrarna. Sängen har genomgått en stor förvandling under årtionden, tidigare sov man i nära eldstaden och under lager med halm och fårskinn. Idag har vi lite bekvämare och kan skärma av sovandet från resten av hemmet. Men du kan fortfarande frammana det gamla med fårskinn på golvet och äkta trä i sängramen och möblemanget.

Kök

Stommar i äkta trä håller längre och ser bättre ut. Men det kostar att få ett plastbyggt träkök, det kan kosta flera hundratusen kronor. Om du är på väg att byta kök kan du titta efter köksluckor i trä eller luckor med speglar. Du behöver inte använda den gamla höjdstandarden, någon måtta får det vara på hur långt man kan gå med inredningen. Men du kanske kan fixa en vacker spiskåpa eller betala muraren för att mura upp runt spisen. Har du en gammal vedspis kan du känna dig lycklig lottad och borde lägga ned pengarna på att renovera den och få eldningstillstånd, vedspisreglerna har slagit igenom men om du redan har en vedspis är det lättare att få ha kvar den i funktionellt tillstånd.