Lyckas med badrum i äldre stil

Ett badrum i ett gammalt hus blir automatiskt en modernitet och avsteg från återskapande av en gammal miljö. Toaletter och badkar fanns inte i de svenska hemmen förrän några år inpå 1900-talet. Bor du i ett hus från 1800-talet eller längre bak har det inte funnits ett badrum, istället fanns det ett utedass och möjligen en kommod med en balja där du kunde tvätta ansiktet på morgonen. Hur kan du skapa ett passande badrum i en äldre miljö?

Utanför hemmet

En del byggnadsvårdare väljer en mer extrem väg. De bygger ett attefallshus på tomten som huserar tvättstuga, toalett och badrum. Inne i själva bostadshuset behålls allt såsom det en gång varit. Har du ingen bra plats för att badrum eller tvättstuga i hemmet, kan det här vara lösningen för att inte störa den vackra originalmiljön. Men det kräver lite omställning då du behöver lämna huset och korsa tomten för att gå på toaletten eller ta ett bad.

Inspiration från film och fotografier

Vill du återskapa ett sekelskiftesbadrum eller badrum från 30-talet ska du titta på äldre bilder och filmer. Där kan du se vad de har använt för material och färger. Ta inspiration för din återskapelse. Du behöver inte efterlikna helt, det vore i vissa fall opraktiskt och riskera vattenskador. Tätskikt var exempelvis inte ens påkommet. Nuförtiden kan du också hitta gamla bilder på nätet samt se hur andra har tacklat uppgiften att skapa en äldre miljö.

Detaljerna

Du kan komma undan med ganska mycket om du får detaljerna rätt. Du kan välja ”fel” kakel som inte passar tidsperioden, om du lägger vikten på att skaffa ett tidstypiskt badrumsskåp som skulle passa in i funkisperioden. Du kan välja moderniteter som duschväggar om du har en vacker blandare i klassiskt utförande. Det gäller att avväga det praktiska och det man gillar mot det du försöker skapa. Du ska inte behöva välja material, färger och detaljer som du inte gillar bara för att badrummet ska kännas ”äkta”. Men ibland kan du kompromissa med dig själv och välja bort en vacker, men modern, pryl mot en vacker men äldre variant.