Renovera äldre hus

Äldre hus kan ha charm så det räcker och bli över, men det finns oftast renoveringar som behövs göras om man vill bo där. Exakt vad man behöver göra varierar såklart stort, men här tar vi en titt på några vanliga fall.

Energiförbrukningen

När det kommer till åldern på huset kan man i vanliga fall säga att äldre hus har högre energiförbrukning, eller åtminstone mer ineffektiv energiförbrukning. Många gånger kommer detta utan värmeläckage men kan bero på en rad olika anledningar. Att förbättra energiförbrukningen kan vara ett omfattande arbete, men det finns faktiskt situationer där man kan få bidrag för sådant arbete.

Dräneringen

Dräneringen är något som behöver göra om med jämna mellanrum. Förhoppningsvis har man detaljer på när huset dränerades sist. Detta tillsammans med kunskapen om markförhållande kan berätta när det är dags att ta sig en titt på dräneringen. Även detta kan vara ett väldigt omfattande arbete, men det är värt pengarna om det betyder att hålla ute fukten i huset.

Stammarna

När man dock talar om omfattande arbeten är det nog inget som kan mätas med ett stambyte. Vatten-, värme- och elledningar har en livslängd även de och över en viss ålder kan det finnas stora risker med att inte byta ut dem. Att göra ett stambyte kan ta flera veckor beroende på storleken på huset och hur många av stammarna som behöver bytas ut. Jobbet görs ofta rum för rum och betyder att det rum man arbetar i blir mer eller mindre obrukbart under tiden.

Vatten- och fuktskador

Ju äldre ett hus är desto högre är risken att den utsatts för en vatten- eller fuktskada. Om dessa inte blivit åtgärdade, eller kanske inte ens upptäckta, kan det finnas en hel del som måste renoveras. Badrum och tvättstuga är de vanligaste rummen som drabbas, men även intilliggande rum kan lätt bli drabbade.